12 Punca Lemah Tenaga Batin

shares |

Punca masalah lemah tenaga batin boleh disebabkan oleh psikologi atau fisikologi. Dari segi fisiologi, ketegangan zakar adalah melalui mekanisma hidrolik berasaskan darah memasuki dan dikekalkan dalam zakar, dan terdapat pelbagai cara ia terhalang, kebanyakannya boleh dirawat.


Mati pucuk psikologi adalah di mana kegagalan tegang disebabkan pemikiran atau perasaan dan bukannya kegagalan fisikologi; dan ini sering kali boleh diatasi. Dalam masaalah mati pucuk psikologi, terdapat kesan plasebo yang jelas.

12 penyebab lemah syahwat
1. Lemah disebabkan kurang hormon
2. Lemah disebabkan karenah suami isteri
3. Lemah disebabkan sarung (kondom)
4. Lemah disebabkan penyakit otak
5. Lemah disebabkan kuat berfikir
6. Lemah disebabkan kuat melancap
7. Lemah disebabkan Rohani
8. Lemah disebabkan jijik (kotor)
9. Lemah disebabkan gagal bercinta
10. Lemah disebabkan kecewa
11. Lemaj pada malam pengantin
12. Lemah kerana takut
Lemah syahwat atau tenaga batain ialah ketidak sanggupan org lelaki melakukan persetubuhan dengan sempurna kerana zakarnya tidak cukup tegang atau langsung tidak tegang. Lemah syahwat ini merupakan suatu gejala yang paling membimbangkan dalam kehidupan berumahtangga.

Kajian telah menunjukkan 2.4 juta lelaki rakyat Malaysia menghadapi masalah lemah tenaga batin. Masalah utama yang di hadapi adalah kegagalan untuk bertahan lebih lama serta tahap ketegangan yang memuaskan.

Akibatnya , 60% wanita mengadu tidak dapat kepuasan seks sepenuhnya semasa "berlayar". Namun perasaan tersebut diketepikan demi menjaga hati pasangan.

Penis ini sebenarnya ia akan naik dan turun dengan semulajadi kerana itu sudah ciptaannya dan tidak perlu dicemari dengan bahan kimia yang tidak tahu dari mana unsulnya. Seks yang teratur juga boleh membantu rangsangan kerana ia terjadi apabila minda bergambung bersama perasaan dan terbentuklah perasaan yang bersama dengan nafsu.

Tidak dinafikan ramai yang inginkan kebahagiaan didalam rumahtangga dan takut perkara yang tidak diingini berlaku hanya disebabkan ketidak puasan pasangan sesama sendiri.

Oleh itu tolenrasi juga penting didalam perhubungan intim suami isteri dengan mengabungkan usaha dan menolak sifat bosan serta letih. Sekiranya di awal rangsangan bersama dengan pasangan sudah nampak tidak berjaya untuk ke peringkat klimak atau terus layu (kendur) walaupun baru bermula, jangan sama sekali mewujudkan sifat berputus asa dan semaikanlah didalam usaha dengan perkataan CUBA, akan membantu lagi.

Lemah syahwat ini memang satu perkara yang menakutkan baik lelaki atau perempuan namun kalau pengurusannya dan kebajikannya dijaga dengan betul ia dapat dicegah daripada berlaku. Bagi wanita, seksnya bergantung kepada gerakkan suami memulakan langkah demi langkah kerana wanita mempunyai perasaan yang ingin di belai dengan manja berserta dihormati sebagai isteri barulah luahan rasa itu dapat bersemi. Elakkan dari pertelingkahan yang membuta tuli kerana ia akan membuatkan perasaan benci dan menolak rangsangan untuk bersama.

Sekiranya lelaki yang mengambil mudah tentang tenaga batin dan hanya melepaskan diri sendiri sahaja akan mengundang pemberontakkan dan akan membuatkan pasangan bosan, disitulah bermulanya tiada ransangan. Bila dah tiada rangsangan bermulalah terjadinya lemah syahwat hanya disebabkan perbuatan acuh tak acuh dalam hubungan intim.

Hakikatnya perkara ini terjadi atas dasar kesalahan diri sendiri yang pada mulanya sekadar ingin lepaskan batuk di tangga sehingga membuatkan pasangan disebelah menderita. Derita syahwat ini ada yang malu untuk diceritakan walaupun dengan pasangan sendiri kerana ini semua adalah perkara yang sensitif dan peribadi.

Sifat bosan sering berlaku dalam perhubungan terutamanya wanita yang banyak kali kecundang disebabkan kurang keprihatinan suami yang hilang selepas selesaikan pancutan air mani dan isteri dibiarkan terpinga-pinga untuk mendapatkan belaian yang seterusnya bagi merasai bersama keindahan.

Namun belaian yang di ingini di balas dengan dengkuran kepuasan suami. Disini akan menganggu emosi si isteri dan akan mengundang sakit hati.Ada bidalan mengatakan sekiranya inginkan orang menghormati kita, kita perlu menghormati orang itu terlebih dahulu.Bila dah merajuk barulah termengah dan mencari jalan keluar sehingga sanggup menambahkan bebanan sampai membenarkan urutan tradisional menyentuh kemaluan sendiri namun gelombang yang indah bertukar kepahitan.

Related Posts